ROMANIA!!!! MARELE MEU UNIVERS!!?!!!:))

MAI ANIMALELOR!!!GAOZARILOR!! TARA LUI ALMANAHE!! CARE ESTE!!!! PAC!!PAC!!!! PASARICA!!,,CIGANGA PUTITA,,!! CIURUITILOR!!! V-AM FACUT SI LA ALEGERILE ASTEA!!!!!

miercuri, 23 decembrie 2009

CU PERIA PE SPATELE POPORULUI!!! SAU BINEFACERILE PLOII!!!



Termele (în latina thermae) erau băile publice la romani. Frecventarea lor era una dintre activităţile favorite ale romanilor, indiferent de sex sau clasă. 
Era o activitate socială ce constituia un eveniment central în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor romani. Băile la romani îndeplineau funcţii de igienă, facilitând în acelaşi timp participarea la alte diferite activităţi adiacente de recreare. 
Erau concepute într-un mod similar centrelor actuale de recuperare, asigurând totodată posibilitatea de socializare şi un mediu propice desfăşurării afacerilor de tot felul. Majoritatea oraşelor romane aveau cel puţin un spaţiu amenajat în acest scop.

Băile romane includeau adesea în afara spaţiilor menţionate şi un loc unde se desfăşurau sporturile în aer liber palaestra. Tot în acest spaţiu se practica o curăţire a corpului după obiceiul vremii.

Băile romane aveau o semnificaţie deosebită în primul rând prin utilizarea lor pe o scară foarte largă, dar şi prin funcţionalitatea lor diversificată. Astfel de ele benificiau nu numai cei cu o stare materială remarcabilă, ci toţi membrii societăţii, inclusiv sclavii. Construite ca monumente publice ele nu excludeau, deci, nici un membru al societăţii, oferindu-le posibilitatea de a-şi petrece o mare parte a timpului liber în aceste spaţii, într-un mod cât mai divers. Din nefericire aceste "invenţii" ale lumii romane nu au corespondent în societatea actuală, deoarece ele reuneau băile cu spa-ul, biblioteca, galeriile de artă, sălile de gimnastică, bar-restauratele, shop-urile, saloanele, etc., practicând totodată preţuri după puterea de cumpărare a fiecăruia.

Conform Coranului, fiecare musulman dreptcredincios, înainte de namaz, trebuia să-şi îndeplinească abluţiunea rituală. În funcţie de caz, aceasta se făcea în forma cea mai simplă - vudu, pentru care era de ajuns spălarea lângă un havuz, şi totală - guşii, care avea loc numai în băi de tip oriental.


 Islamul s-a autonumit religia curăţeniei. În ţările Orientului Apropiat şi Mijlociu, băile îndeplineau şi rolul de centru public, constituind "mai mult o plăcere decât numai exigenţe şi necesităţi igienice, aici se venea pentru distracţii".


 Băile îndeplineau funcţia de ambulatoriu, de loc unde se făcea schimb de noutăţi şi se încheiau afaceri. Pentru femei băile erau singurul loc public unde aveau voie să-şi petreacă timpul liber. Bunăstarea localităţilor era apreciată atât după numărul moscheilor, cât şi după cel al băilor.

Ma intreb de ce a disparut din societatea noastra acest obicei. Suntem un popor extrem de cultivat, de sanatos, de sportiv incat sa renuntam la un loc ce si a avut locul sau bine stabilit in marile imperii si in societatile civilizate?


Pot sa inteleg ca tehnologia si bunastarea ne permit sa avem acasa propria baie. Intimitate. Dar ma gandesc, cat din timpul nostru il rezervam  sa facem un exercitiu fizic ? Sa beneficiem de un masaj ? Sa socializam. Sunt o multime de romanasi de ai nostri care se trezesc cu zorii n cap si robotesc toata ziua. Revin acasa, aceleasi activitati si a trecut ziua. 


          Basca, intreaga lioata de nespalati, bubosi , raiosi, da semeni de ai nostri, care desi nu ne plac, fugim de ei ca si de ciuma, ii intalnim in mijloacele de transport si ne simtim ca la Hirosyma dupa bomba atomica. Strambam din nas. Ne mai si miram de unde apar fel si fel de virusi, infectii si cate si mai cate. Si de ce sistemul de sanatate publica nu face fata. Este resapat.

            Si cum suntem o societate, inca, eminamente rurala, va reamintesc ca la sat sunt zeci de indivizi care vad apa pe corpul lor la fel ca n Evul Mediu. Baie nu, apa curenta, nu !!! Rezultat ? O alta lioata de romani ce cad prada mizeriei.

            La aceasta socoteala, adaugati si lioata de tigani, de indieni, de ce i stabili plus cei pribegi si veti ajunge la concluzia ca suntem un popor eminamente de nespalati si bolnavi.

            Don Boc, te rog sa tii cont si de acest aspect cand ai sa reformezi societatea romaneasca !!!

Hai paaaaaaaaaaa !!! Ca unii abia astepta sa inceapa ploaia !!!

De la PODI balaceala/balacareala !!!

Niciun comentariu: