ROMANIA!!!! MARELE MEU UNIVERS!!?!!!:))

MAI ANIMALELOR!!!GAOZARILOR!! TARA LUI ALMANAHE!! CARE ESTE!!!! PAC!!PAC!!!! PASARICA!!,,CIGANGA PUTITA,,!! CIURUITILOR!!! V-AM FACUT SI LA ALEGERILE ASTEA!!!!!

marți, 5 ianuarie 2010

ROMANII SI PRAFUL COSMIC!!! ROMANII SI PRAFUL DE PE TOBA!!!!


Cei 13 romani care au botezat cerul

Exista pe Luna un crater cu diametrul de 29 km, care se cheama "Spiru Haret". Savantul al carui nume a ajuns pe astrul noptii a fost cel dintai roman care a obtinut un doctorat in astronomie. Evenimentul se intampla la Paris, in 1878.
Dupa ce Kepler a enuntat prima lege a miscarii planetelor, iar Laplace si alti savanti au aratat ca axele majore ale orbitelor planetelor sunt stabile, Spiru Haret a demonstrat ca, din contra, aceste axe nu sunt absolut stabile. Descoperirea sa a fost cruciala, dar dupa intoarcerea in tara, savantul a renuntat la cercetare si s-a dedicat imbunatatirii invatamantului romanesc.
Pe Venus, un crater ca o floare rosie uriasa, ce isi deschide petalele fierbinti pe un diametru de 32 de km, poarta numele poetei Elena Vacarescu (1864-1947).
Au trait cu sufletul printre stele si au ajuns cu numele tot acolo: Eminescu, Brancusi si Enescu si-au imprumutat numele unor asteroizi descoperiti in aceeasi zi, in anul 1971, in Statele Unite.
Victor Daimaca s-a nascut la Drobeta Turnu Severin in 1892. A fost profesor de matematica la un liceu in Targu Jiu si este singurul roman care a descoperit comete.
In 1943 a gasit o cometa necatalogata in constelatia Lynx, care a primit numele Daimaca 1943c. La scurta vreme a mai descoperit o cometa in regiunea sudica a constelatiei Varsatorului, care, de asemenea, a primit numele sau, impreuna cu numele altui astronom care o descoperise dupa el - Van Gent-Peltier - dar a carui telegrama ajunsese mai repede la Uniunea Internationala Astronomica de la Copenhaga. Dupa doi ani a descoperit si cometa Kopf, ulterior descoperita si de un german dar, ca si in cazul precedent, telegrama lui Daimaca a ajuns mult mai tarziu. De data aceasta, doar numele descoperitorului german a fost dat asteroidului.
In urma cu  zece milioane de ani, in nebuloasa Tarantula, lua nastere, din praf cosmic si nori de gaze, o stea albastra supergigantica. Nebuloasa se afla in Marele Nor al lui Magellan care, la randul sau, este o galaxie-satelit a Caii Lactee. Acum un milion de ani, un vant stelar i-a smuls stelei straturile exterioare, invelind-o intr-un nor de gaz rece. Iar acum aproximativ 168 000 de ani, steaua a explodat si a dat nastere primei supernove vizibile de pe Pamant, de la inventarea telescopului, Supernova 1987A. Lumina supernovei a ajuns pe pamant abia in luna februarie a anului 1987.
Steaua care a dat nastere acestei supernove a fost descoperita de astronomul american de origine romana Nicolae Sanduleak si a primit numele sau. Nascut in Statele Unite din parinti romani, Nicolae (Nicholas) Sanduleak (1933-1990) a fost un astronom de marca, ce s-a ocupat de catalogarea stelelor din sudul Caii Lactee si de Norii lui Magellan. Steaua lui albastra si supernova careia i-a dat nastere continua sa contrarieze pe astronomi, caci se stia, pana la descoperirea lui Sanduleak, ca supernovele se nasc numai din stele rosii, iar steaua sa era albastra... Un asteroid descoperit in 1994 a capatat si el numele Sanduleak, in memoria marelui astronom.
Constantin Parvulescu (1890-1945) s-a nascut la Ploiesti si afost profesor la universitatile din Cernauti, Bucuresti, Cluj si Timisoara, si director al Observatorului astronomic din Cluj (1941-1945). Un asteroid descoperit in 1936 de un astronom belgian a primit numele "Parvulesco", datorita contributiilor valoroase ale profesorului roman in domeniul galaxiilor, al stelelor binare si al norilor globulari.
Un asteroid descoperit in anul 1975 si un crater de pe Luna poarta numele "Oberth", in onoarea genialului inventator transilvanean. Hermann Oberth (1894-1989) este considerat fondatorul astronauticii si inventatorul rachetei, alaturi de rusul Konstantin Tiolkovsky si americanul Robert Goddard. Prima racheta de mari dimensiuni, A4, a fost construita urmand in mare masura ideile lui Oberth. Nu mai putin de 95 de inventii si recomandari ale savantului de origine romana se regasesc in constructia acestei rachete, cunoscuta ulterior sub numele de V2.
Eugeniu Grebenikov s-a nascut in Slobozia Mare, in 1932. tudiile superioare le-a facut la Universitatea Lomonosov din Moscova. A ramas la Moscova definitiv. Pentru contributiile sale importante in domeniul mecanicii celeste, un asteroid descoperit in 1952 ii poarta numele.

             Nicolae Donici (1875-1957) s-a nascut in Basarabia, la Dubasarii Vechi, si este considerat primul astrofizician roman. A efectuat cercetari astronomice in Spania, Rusia, Portugalia, Indonezia.. A fost membru al Academiei Imperiale de Stiinte a Rusiei, membru de onoare al Academiei Romane si membru fondator al Uniunii Astronomice Internationale. A construit un observator astronomic privat si s-a preocupat, in special, de fizica solara. Asteroidul 9494, descoperit in anul 1971, ii poarta numele.

Clujeanul Jean Dragesco este cunoscut ca biolog, dar si ca astronom amator. S-a nascut in 1920, iar in 1941 a parasit Romania si s-a stabilit in Franta. Lucrarile sale din domeniul fotografiei astronomice sunt bine cunoscute in intreaga lume. In anul 2000, la aniversarea a 80 de ani de viata, asteroidul cu numarul 12498, descoperit in 1998, a primit numele sau.
Mirel Birlan. S-a nascut intr-o comuna din Giurgiu, in 1963. Este cercetator la Observatorul Paris-Meudon, iar un asteroid descoperit in 1981 de catre astronomul Ed Bowellat de la Observatorul Lowell, a fost numit "Birlan" de catre Uniunea Astronomica Internationala.
Exista si asteroizii Transylvania, Moldavia si Danubia ce completeaza "peisajul" romanesc stelar.

Dintre acesti "stapani" de astre, doar patru au trait si si-au sfarsit viata in Romania: Mihai Eminescu, Spiru Haret, modestul profesor de liceu Daimaca si profesorul Parvulescu.
Ca intr-un blestem, valorile romanesti s-au risipit mereu, desi uneori s-au implinit tocmai plecand de pe pamantul stramosesc.
Aceasta i situatiunea, dragii mei!!! Ai cap, pleci!!! Ai cap si ramai, sterg praful de pe toba cu tine dobitocii!!!

Din categoria ,, Sfaturi pentru Pocanel ,,!!! vesnicul reformator !!!




De la PODI cercetare!!!

Un comentariu:

Keke_Kitty spunea...

Foarte interesante toate lucrurile astea! Imi pare rau de Daimaca..cate nedreptati i s-au facut, sarmanul!...Daca ar fi avut internet, poate acum lucurile ar fi stat altfel! Primul venit, primul servit!